trygonometria
tryg: Oblicz wartość wyrażenia:
| | 2 | | π | | 3 | |
a. sin |
| π * cos |
| * sin (− |
| π) |
| | 3 | | 6 | | 2 | |
| | π | | π | | 5 | |
b. cos(− |
| ) * sin(− |
| ) * tg(− |
| π) |
| | 6 | | 2 | | 6 | |
| | 2 | | 5 | |
Proszę o rozpisanie krok po kroku − chodzi mi głównie o sin(− |
| π) oraz tg(− |
| π). |
| | 3 | | 6 | |
| | 3 | | −1 | |
Prawidłowe odpowiedzi to a. |
| , b. |
| . |
| | 4 | | 2 | |
3 wrz 19:17
Leszek: Zastosuj wzory redukcyjne , sa w kazdym podreczniku ! !
np . sin ( −2π/3) = − sin (2π/3)= − sin ( π −π/3) = − sin ( π/3) = ........
3 wrz 19:22
tryg: No tak, tak zrobiłam. Ale np. dla a wychodzi mi coś innego: w ostatecznej wersji
| | √3 | | √3 | | √3 | | 3 | |
|
| * |
| *− |
| . Czyli jak nic NIE |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
W podpunkcie b wychodzi mi 1/2 ale na plusie, nie wiem skąd ten minus
3 wrz 19:27
tryg: ?
3 wrz 19:40
ICSP: sin(−3/2 π) = sin(−3/2π + 2π) = sin(π/2) = 1
3 wrz 19:56
ICSP: b)
sin(−π/2) = −1
| | √3 | | 1 | |
tg(−5/6π) = tg(−5/6 π + π) = tg(π/6) = |
| = |
| |
| | 3 | | √3 | |
3 wrz 19:58
ICSP: ogólnie w sinusie i cosinusie możesz sobie dodać pod w argumencie 2π a w tangensie i
cotangensie π
3 wrz 19:58