Jaką wartość musi mieć stała c aby funkcja była gęstością zmiennej losowej X.
Nick: Jaką wartość musi mieć stała c aby funkcja f(x) = cx2 gdy 1<x oraz f(x) = 0 dla pozostałych
x była gęstością pewnej zmiennej losowej X.
Czy to zadanie da się zrobić? Całka z tej funkcji od −oo do +oo chyba nie ma możliwości aby
wynosiła 1.
3 wrz 16:21
Leszek: Oblicz calke ∫ cx2 dx =1 w granicach od 1 do ∞ ⇒ c= .........
3 wrz 16:34
mat: tez sie nie uda
pewnie byl inny przedzial [skonczony]
3 wrz 17:15
Nick: Właśnie o to mi chodzi, że ∫ cx2 dx w granicach od 1 do ∞ wynosi chyba nieskończoność.
3 wrz 17:19
Nick: Też mi się tak wydaje, że powinien być inny przedział. Dziękuję za odpowiedź.
3 wrz 17:20
Leszek: Przedzial jest dobry , byc moze powinno byc f(x) = cx−2 , dla x > 1
3 wrz 19:19