matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg an
jasia:
n
3
+ n
2
+n −3
Oblicz granicę ciągu an=(
)
6n−3
n
3
− 4n
2
+ 5n − 6
3 wrz 12:10
Adamm:
5n
2
−4n+3
a
n
= (1+
)
6n−3
n
3
−4n
2
+5n−6
n
3
−4n
2
+5n−6
5n
2
−4n+3
6n−3 =
(
(6n−3) )
5n
2
−4n+3
n
3
−4n
2
+5n−6
a
n
= [(1+1/x
n
)
x
n
]
y
n
n
3
−4n
2
+5n−6
gdzie x
n
=
→
∞
5n
2
−4n+3
5n
2
−4n+3
y
n
=
(6n−3) → 30
n
3
−4n
2
+5n−6
a
n
→ e
30
3 wrz 12:33
jasia:
Dziękuje
3 wrz 12:58