Działania na macierzy przekształcenia liniowego
Oz: Mam tu pewne zadanie którego nie jestem w stanie w żaden sposób rozwiązać:
Niech A
L przedstawia macierz przekształcenia liniowego L w bazie jednostkowej. Wskaż dziedzinę
i przeciwdziedziną L. Stosując algorytm eliminacji Gaussa wyznacz bazę Ker L, wymiar Ker L
oraz Im L
| | ⎧ | 1 2 3 1 3 | |
| AL= | ⎨ | 2 3 6 3 5 |
|
| | ⎩ | −1 −2 −4 −1 −7 | |
Czy byłby ktoś w stanie mi wytłumaczyć po co mi AEG oraz czym są tutaj dziedzina i
przeciwdziedzina?
2 wrz 19:36
2 wrz 19:42
Oz: Z tego co rozumiem należy wyzerować ostatnią kolumnę, jednakże gdy próbuję to zrobić metodą
Gaussa, wychodzą mi same ułamki co wydaje mi się nie powinno się zdarzyć.
3 wrz 15:06
jc:
Dziedzina = R5
Przeciwdziedzina = R3
Jądro:
a+2b+3c+d+e=0
2a+3b+6c+3d+5e=0
a+2b+4c+d+7e=0
a+2b+3c+d+e=0
−b+d+4e=0
c+6e=0
e = parametr
c = −6e
d= parametr
b=d+4e
a=−2b−3c−d−e=−2d−8e+18e−d−e=−3d+9e
Inaczej
[a] [−3] [9]
[b] [0 ] [4]
[c] = d [0 ] + e[0]
[d] [1] [0]
[e] [0] [1]
Dwa wektory po literach d, e tworzą przykładową bazę
(sprawdź, bo liczyłem na ekranie)
Jeśli się nie pomyliłem, to obraz ma wymiar = 3 i dlatego pokrywa się z R3.
3 wrz 15:34
jc: ... przykładową bazę jądra.
3 wrz 15:35
Oz: Chyba pomyliłeś się przy przepisywaniu, w pierwszym wierszu jest 1a+2b+3c+1d+3e a nie
...+e, ale poza tym wszystko wydaje się być poprawne i teraz mniej więcej wiem o co chodzi.
Dzięki!
3 wrz 18:08
jc: Wymiar jądra + wymiar obrazu = wymiar dziedziny.
Może się więc zdarzyć, że wymiar obrazu niższy niż wymiar przeciwdziedziny.
W takim wypadku patrzysz, jaką podprzestrzeń rozpinają kolumny macierzy.
3 wrz 19:05