Sprzeczny uklad rownan
bottom: Wyznaczyć najlepsze rozwiązanie sprzecznego układu równań xA = b gdzie
1 2 1
A = 0 −1 1 b = −2 2 12
1 1 2
2 wrz 15:15
smutny człowiek: takie rzeczy to chyba tylko na uniwerku gdańskim
2 wrz 15:16
Adamm:
o metodzie najmniejszych kwadratów słyszał?
2 wrz 17:25
bottom: Rozumiem, że po przyjęciu x = [x, y, z] i wykonaniu poniższego równania:
xA = b
xAAT = bAT
powinienem otrzymać dobry wynik?
2 wrz 17:39
Adamm:
hmm...
b tak na pewno wygląda?
tutaj to nawet metoda najmniejszych kwadratów nie pomoże
2 wrz 18:03
bottom: tak
2 wrz 18:05
Adamm:
nie, dobra, nieważne, to ja się pomyliłem
tak, otrzymasz dobry wynik
2 wrz 18:06
bottom: Tylko, że po obliczeniu tego równania otrzymuję układ równań który jest sprzeczny:
| ⎧ | 6x−y+5z=14 | |
| ⎨ | −x+2y+z=10 |
|
| ⎩ | 5x+y+6z=24 | |
2 wrz 18:19
iteRacj@:
czy o 17:39 nie powinno być ?
XA = b
XAA−1 = bA−1
X = bA−1
2 wrz 18:46
iteRacj@: o ile A−1 istnieje
2 wrz 18:47
karol: nie istnieje
2 wrz 18:48
Adamm:
pierwszy układ jest sprzeczny
drugi już nie, jest nieoznaczony
2 wrz 19:29
bottom: Jeżeli pierwszy sprzeczny a drugi nie oznaczony to jakie będzie najlepsze rozwiązanie układu
równań? 😃
4 wrz 19:10
Adamm:
nieoznaczony, piszemy łącznie
Rozwiąż to się przekonasz. To będą wszystkie rozwiązania tego układu
4 wrz 19:15