Czy to jest dowód WTF dla n=4?
LWG: Dowód WTF dla n=4?
Załóżmy, że równanie X4 + Y4 = z2 (1) ma rozwiązania właściwe [X,Y,z].
Niech X,Y,z będą wzajemnie względnie pierwsze. Jeśli bowiem nie będą parami względnie pierwsze,
to obie strony (1) podzielilibyśmy przez NWD(X4, Y4, z2). Ale czy podzielilibyśmy na
pewno,
skoro jeszcze nie wiemy, że musi być: z ≠ Z2, gdzie naturalne Z > 0 ? Przyjmujemy, że liczba
z jest
minimalna (2). Mamy z ≠ Z2, więc wykazanie fałszywości (1) nie stanowi dowodu WTF dla n = 4,
z czym Amerykanie się z tym zgodzili. Dalej, wiadomo: Y2 = 2UV=2(a2+b2)2ab, gdzie
a2 + b2 = w i a = x2 i b = y2 i x4 + y4 = w2.
Ostatecznie w < z, co jest sprzeczne z warunkiem (2).
To nie jest dowód WTF dla n = 4.
1 wrz 20:26
Adamm:
Jeśli udowodnimy że X4 + Y4 = z2 nie ma rozwiązań, to tym bardziej nie ma
rozwiązań X4+Y4=Z4
Dla dowolnego naturalnego z to ma zachodzić, więc tym bardziej dla kwadratów liczb
naturalnych
1 wrz 20:32
LWG: Dziękuję. To mnie jednak nadal zastanawia. Jest to dla mnie bardzo ważne, ponownie.
Również uważałem, że w (1) zawiera się hipoteza przy z = Z2. Ale to być nie może, gdyz
wówczas
będziemy mieli Z2 = U2 + V2, co daje natychmiastową sprzeczność.
Czy to oznacza, iż (2) jest inną hipotezą, tzn., że jej fałszywość nie stanowi dowodu WTF dla n
= 4 ?
Twierdzisz przeciwnie, a faktem jest, że musi być od razu: z ≠ Z2.
na mocy The Gułas's Theorem. Rozpatrujemy X,Y,z, które są parami względnie pierwsze.
Wykładniki nie mogą się zmieniać dowolnie. Wobec tego tylko jedna spośród liczb X,Y, z może
mieć wpływ na bycie przy wykładniku większym, niż 1. Najlepiej do tego pasuje liczba z,
jednakże ona kwadratem być nie może.
1 wrz 20:57
LWG: Liczba z nie może być kwadratem nie dlatego, że Fermat pomógł ludziom wykazać fałszywość (2).
Nazwę dowód Wielkich po prostu − no własnie − jak? Połączę obie hipotezy. Dowód tej (2) nazwę
znakomitą zabawą.
1 wrz 21:03
Leszek: Wyrazenie : x2 + y2 = z2 , ma rozwiazania dla x,y,z nalezacych do N,
To wyrazenie ( x2 + y2)2= z4 ⇔ x4+ y4 +2x2y2 = z4 tez ma rozwiazanie ,
natomiast wyrazenie : x4 + y4= z4 nie ma rozwiazan !
2 wrz 16:26
Maturzysta poprawkowy: A co jeżeli x=0,y=0,z=0 wtedy 0=0 dziękuję dobranoc
2 wrz 17:24
Leszek: Tak , ten przypadek x=y=z= 0 jest trywialny wiec go pominalem !
2 wrz 18:24