Całeczka podwójna
Szymek-pomocy!!: Obliczenie objętości bryły ograniczonej powierzchniami.
x
2+y
2=z
2, x
2+y
2=2y
Doszedłem do momentu liczenia ostatniej całki i wynik wychodzi 0

Przeszedłem sobie na współrzędne biegunowe po takich granicach:
0<r<2cos(Fi)
0<(Fi)<PI
Licząc całeczkę po tej ostatniej granicy 0 i PI wynik jest zły, pomożecie?
1 wrz 17:53
piotr: | | 64 | |
∫ 0π ∫02sinφ ∫−rr r dz dr dφ = |
| |
| | 9 | |
1 wrz 18:53
Szymek-pomocy!!: dlaczego w granicy jest sinus?
1 wrz 19:15
piotr:
1 wrz 19:22
Szymek-pomocy!!: aaa w ten sposób, ja brałem od środka! dzięki wielkie 5

!
1 wrz 19:28
piotr: można i z kosinusem:
∫−π/2π/2∫02cosφ∫−rr r dz dr dφ
1 wrz 19:28
Szymek-pomocy!!: I dlaczego dajesz wtedy −pi/2 i pi/2
1 wrz 19:34