Rozwiąż równanie.
AsiaS: Rozwiąż równanie:
cos2x+3sin2x+2√3sinxcosx=1 w przedziale <0; 2π>
sin2x+cos2x=1
cos2x=1−sin2x
1−sin2x+3sin2x+2√3sinxcosx=1
2sin2x+2√3sinxcosx=0
2sin(sinx+√3cosx)=0
I teraz moje pytanie. Czy odpowiedzią jest 0 oraz czy to działanie w nawiasie da się jeszcze
jakoś rozłożyć, by uzyskać kolejne rozwiązanie?
1 wrz 12:15
Jerzy:
Przyrównaj drugi nawias do zera i podziel obustronnie przez dwa i kombinuj dalej.
1 wrz 12:29
Jerzy:
A poza tym jeśli sinx = 0, to x = kπ
1 wrz 12:33
AsiaS: Już wiem, dziękuję
1 wrz 12:45
piotr: sinx+
√3cosx=0 zał.: cosx≠0
⇒
tgx = −
√3
⇒
1 wrz 12:51