Centralne Twierdzenia Graniczne
Studenciak: Zmienne losowe Xi są niezależne i mają ten sam rozkład gestości:
f(x){3/4(1−x2) dla x ∊ (−1,1)
{ 0 dla pozostałych
Za pomocą twierdzenia Lindeberga−Leviego obliczyć P(∑100i=5Xi<10/√15)
1 wrz 09:57
Adamm:
EX = ∫
−11 (3/4) x(1−x
2) dx = 0
DX
2 = EX
2 − (EX)
2 = EX
2 = ∫
−11 (3/4) x
2(1−x
2) dx = 1/5
| | S100−100EX | |
P( |
| ≤x) = P(S100≤2x) ≈ Φ(x) |
| | 10DX2 | |
P(S
100≤x) ≈ Φ(x/2)
x = 10/
√15
P(S
100≤x) ≈ Φ(5/
√15) ≈ 0,901647
1 wrz 10:31
Adamm:
zauważyłem że tam jest i=5, a nie i=1
| | S96−96EX | | S96 | |
P( |
| ≤x) = P( |
| ≤x) = |
| | √96DX2 | | √96/5 | |
= P(S
96 ≤
√96x/5) ≈ Φ(x)
P(S
96 ≤ x) ≈ Φ(5x/
√96)
P(S
96 ≤ 10/
√15) ≈ Φ(25/12
√10) ≈ 0,745
1 wrz 10:40
Studenciak: Dzięki
1 wrz 10:42