...
Kasia: Czy powłoki liniowe U,V są równe jeżeli U=lin((1,3,2),(4,4,3)), V=lin((2,2,1),(4,1,0)) oraz U,V
∈ Z53.
(wyszło mi (jak dobrze liczyłam), że U i V mają takie same wymiary (dim=2)).
1 wrz 00:54
Adamm:
nad ciałem Z5 jak rozumiem?
1 wrz 10:18
Kasia: Tak.
1 wrz 11:12
jc: Spróbujmy (1,3,2) wyrazić przez (2,2,1) i (4,1,0).
a(2,2,1)+b(4,1,0)=(1,3,2)
a=2
(4,4,2)+b(4,1,0)=(1,3,2)
b(4,1,0)=(2,4,0)
b=4 (druga składowa)
ale wtedy 1=2 (pierwsza składowa). Sprzeczność.
Powłoki są różne.
1 wrz 11:37
Kasia: (1,3,2)=(2,2,1)+(4,1,0), a nie powinno być: (1,3,2)=(2,2,1)+(4,1,1)?
1 wrz 11:53
jc: W treści zadania jest (4,1,0). Sprawdź, jak miało być.
1 wrz 11:58
Kasia: Można to zrobić tak?
a(2,2,1)+b(4,1,0)=(1,3,2)
z tego a=2 i b=(−1) a że modulo to b=4
czyli
a=2
b=4
podstawiając:
2(2,2,1)+4(4,1,0)=(1,3,2)
po dodaniu:
(20,8,2)=(0,3,2)
(0,3,2)=(1,3,2)
0 nie jest równe 1
wiec sprzeczność...
1 wrz 12:17