Domknięcia
Psikuta: Hejka, mam problem z jeszcze jednym zadaniem − chodzi o relacje binarne i domknięcia
Wyznacz domknięcia: p(R), z(R), s(R), s(p(R)), z(s(R)) i klasy abstrakcji p(s(z(R)))
// z − zwrotne, s − symetryczne, p − przechodnie
gdzie R ⊆ {1,2,3}2 ⋀ R = {(1,2), (3,3)}
p(R) = R
z(R) = R ∪ {(1,1), (2,2)}
s(R) = R ∪ {(2,1)}
s(p(R)) = R ∪ {(2,1)}
p(s(R)) = R ∪ {(2,1), (1,1), (2,2)}
Tylko nie wiem o co chodzi z tymi klasami abstrakcji p(s(z(R)))
Być może jakieś dziwne oznaczenia stosuję albo w ogóle dziwne zadanie ale takie u nas na
wykładach było więc chyba nie jest źle
1 wrz 00:48
Pytający:

Od lewej kolejno "tabelki" relacji: R, z(R), s(z(R)), p(s(z(R))).
Stąd widać, że dla Q=p(s(z(R))) są dwie klasy abstrakcji:
[1]
Q=[2]
Q={1,2}
[3]
Q={3}
1 wrz 11:28