matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
AleAleAleksandra:
prosze o pomoc przy całce... x
2
−2x−7 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− (x
2
−2x+1)(x
2
+2x+5)
31 sie 20:46
Adamm:
x
2
−2x−7
A
B
Cx+D
=
+
+
(x−1)
2
(x
2
+2x+5)
x−1
(x−1)
2
x
2
+2x+5
mnożysz obie strony przez (x−1)
2
(x
2
+2x+5) dalej, kiedy wielomiany są równe? kiedy mają te same współczynniki więc tworzysz układ równań
A
B
całkę z
i
łatwo wyliczysz
x−1
(x−1)
2
Cx+D
dla
, Cx+D = a(x
2
+2x+5)' + b
x
2
+2x+5
dla części z a, robisz podstawienie, dla części z b, podstawienie na arctg
31 sie 20:56
AleAleAleksandra:
ok chyba rozumiem dzieki
31 sie 21:05
piotr:
x
2
−2 x−7
1−x
1
1
=
+
−
(x
2
−2 x+1)(x
2
+2 x+5)
2(x
2
+2 x+5)
2 (x−1)
(x−1)
2
31 sie 21:27