matematykaszkolna.pl
Zbiory Psikuta: Proszę o pomoc/sprawdzenie danego zadania https://ibb.co/k1e0aK (1) wszystkie elementy większe od b: e,h,j,c (?) (2) wszystkie elementy mniejsze od b: g,f (?) (3) wszystkie ograniczenia dolne zbioru {e, j, m}: ? (4) wszystkie ograniczenia górne zbioru {k, b}: ? (5) kres dolny zbioru {c, e} : NIE ISTNIEJE (6) kres dolny zbioru {e, h} : NIE ISTNIEJE (7) wysokość R: 7 (8) szerokość R: 3 (9) przykład antyłańcucha o liczbie elementów równej szerokości R: {k,b,d} W pierwszych dwóch − nie wiem czy patrzymy tylko na elementy będące w relacji z b czy na wszystkie ogólnie Trzecie i czwarte to już w ogóle nie mam pojęcia, z tego co wiem to ograniczeniem dolnym może być wszystko "mniejsze" od tych elementów czyli: w trzecim dałbym − k,b,h,d,n,g,f,a w czwartym − chyba to samo − k,b,h,d,n,g,f,a
31 sie 18:05
Pytający: (3) wszystkie ograniczenia dolne zbioru {e, j, m}: g, f // czyli elementy mniejsze od każdego elementu podanego zbioru (4) wszystkie ograniczenia górne zbioru {k, b}: e, c (6) kres dolny zbioru {e, h} : b // największe z ograniczeń dolnych Reszta ok.
31 sie 18:27
Psikuta: Dzięki bardzo Pytający, piwo masz u mnie
1 wrz 00:48