[MN] Jaki jest błąd przy obliczaniu wartości funkcji cos dla 5π/8, jeśli (...)
Petro-7: Jaki jest błąd przy obliczaniu wartości funkcji cos dla 5π/8,
jeśli znane są wartości tej funkcji dla 0, π/6, π/4, π/3, π/2,
2π/3, π
W prezentacji od prowadzącego Metody Numeryczne pod treścią przykładowego zadania jest podpis
"Szacujemy" i podana tylko 1 linijka:
https://www.imageupload.co.uk/image/4YCu
Ale myślę że czegoś tu jednak brakuje

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
31 sie 02:15
Blee:
Blad wynosi ..... zero

cos (5/8 π) =
√cos (π + π/4) + 1/2 =
√1 − cos(π/4)/2
31 sie 07:31
Petro-7: @Blee
Dzięki, ale skąd ten wzór − możesz mi go jakoś wyjaśnić? I czemu on udowadnia że błąd wynosi
zero?

Jak to rozwiązanie ma się do tego wzoru z wykładu (screen)?
Sorry że o tyle pytam, ale chciałbym to zrozumieć − a na razi niewiele mi to mówi...
31 sie 14:08
Petro-7: Przepraszam głupi jestem chodzi o przedstawienie cos(5/8pi) przy pomocy znanych nam wartości
tej funkcji, sprytne

Aczkolwiek nie widzę z jakiego twierdzenia tu skorzystałeś żeby to tak złożyć, skąd ten
pierwiastek?
31 sie 14:15
Blee:
cos(2x) = 2cos
2x − 1 ⇔ cos
2x = (1+cos(2x))/2 ⇒
⇒ cosx =
− √(1+cos(2x)/2 (dla x∊<π/2 ; 3/2π>)
później jeszcze przekształcenie:
cos(π + x) = −cosx
tylko ... nie oto chodziło w zadaniu z Metod Numerycznych
31 sie 15:29
Petro-7: @Blee
Hmm, to mnie pocieszyłeś

Zadanie wygląda tak:
1. Jak można oszacować błąd interpolacji Lagrange'a? Podaj stosowne twierdzenie [spoko, z
wykładu

]
2. Oszacuj błąd powstały przy obliczaniu wartości funkcji (...) − no i z tym mam problem
Umiesz w takim razie jakoś pomóc? Egzamin poprawkowy za dwa dni
2 wrz 00:05
2 wrz 13:58