karmnik: √x+3 + √3x-2 =< 7
Może mi ktoś pomóc z tym przykładem...? Dziedzinę potrafię wyznaczyć, lecz potem mam
problemy z ostateczną odpowiedzią. Czy podnosząc do potęgi 2 wyrażenie √x+3 + √3x-2
trzeba potraktować jako a+b i zastosować wzór (a+b)2=a2+2ab+b2?
14 lis 20:08
caro:
tak , tylko później jeszcze raz do kwadratu bo w podwojonym
iloczynie z tego wzoru pojawi się jeszcze raz pierwiastek
14 lis 20:32
karmnik: No właśnie. Fenks a lot.
14 lis 20:33
karmnik: coco,
a mogę Cię prosić, byś mi to obliczyła...? Bo wychodzą mi strasznie duże liczby i potem
wogóle mi się wszystko wali...
14 lis 20:47
14 lis 20:48
karmnik: Tak, i tak jestem winien Tobie podziękowania

To dla mnie bardzo ważne, bo jutro na kolokwium będę miał takie zadanko, tylko inne
liczby i muszę zobaczyć w jaki sposób to rozwiązać. Akurat to jest rzecz, której wogóle
nie potrafię zrozumieć.
14 lis 20:51
coco:
uFFfffffffff

liczby faktycznie kobylaste

ale ładnie wychodzi


podam Ci tylko równanie ostateczne , bo duzo pisania
mysle,że dojdziesz do tego

Po pierwszym podniesieniudo kw.
4x - 48 ≤ - 2
√ ( x +3 )( 3x-2)
po drugim
16(x
2 -24x +144) ≤ 4(x+3)(3x -2) I: 4
i jeszcze raz przez I:4
x
2 - 103 x + 582 ≤ 0
Δ =10 609 - 2328 = 8281
√Δ = 91




x
1 = 97 - pierw. fałszywy x
2 = 6 więc tylko ten jako ostatni
x = 6 uwzglednij D= (<2/3, ∞)
odp x⊂<2/3,6> chyba tak

!
z tymi nierównościami metodą starożytnych( tak się nazywa)

tak jest ze pojawiaja sie pierwiastki fałszywe


spr dla x = 6 wychodzi =7 wiec dla wszystkich < do 2/3
będzie <7
14 lis 21:40
14 lis 21:43
karmnik: A dlaczego odrzuciłaś 97? Tego nie rozumiem

Reszta jest super, dzięki wielkie.
14 lis 22:32
coco:
bo nie spełni tej nierówności sprawdź

gołym okim widać

to jest ten "pierwiastek fałszywy"


ostatnia jest x =6 bo już wieksze od 6 np 7 policz dadza liczbe po lewej str.
nierówn. wiekszą od 7
14 lis 22:41
karmnik: Aha, dziękuję.
14 lis 22:42
karmnik: Dziękuję jeszcze raz Pani za pomoc. Akurat wybrałem dobry przykład, bo ten sam dostałem
dzisiaj no kolokwium i gdyby nie Pani to bym leżał. Pozdrawiam!
15 lis 11:12
coco:
Cieszę się bardzo że mogłam pomóc

dbaj o Swoje "sikorki i wróbelki" pozdrawiam i powodzenia

!
15 lis 17:05
123: x√2−3=x−√2
3 mar 18:19