Granica ciągu
Aleksandr: Cześć. Mam problem ze zrozumieniem jednego dowodu z analizy Krysickiego
Wykazać, że jeżeli dla ciągu {u
n} istnieje granica
lim u
n=0
i w rozwiązaniu jest coś takiego
"Weźmy pod uwagę ciąg bezwzględnych wartości wyrazów danego ciągu: {|u
n|}. Ciąg ten od
pewnego miejsca musi być malejący, ponieważ na podstawie definicji granicy dla każdego ε
instnieje
takie N, że
| | un+1 | |
I nie rozumiem, skąd się wzięło "| |
| |≤q+ε" ? rozumiem intuicyjnie, że jest to ciąg |
| | un | |
malejący, ale nie wiem, jak ta część ma się do tego
30 sie 23:35
Adamm:
Z kryterium d'Alemberta szereg ∑ u
n jest zbieżny
Zatem u
n→0 (warunek konieczny)
dowód kryterium d'Alemberta znajdziesz w internecie
dowód warunku koniecznego
zbieżność ∑ u
n oznacza zbieżność jego sum częściowych S
n
zatem a
n = S
n+1 − S
n → q−q = 0 (granica różnicy = różnica granic)
twierdzenie można ulepszyć, korzystając z kryterium Cauchy'ego, które jest mocniejsze
31 sie 08:47
jc: vn=|un| > 0,
vn+1/vn → g < 1
g < d < 1.
Istnieje N takie, że dla n≥N, vn+1/vn ≤ d.
0 < vN+k ≤ vN dk
Z tw. o 3 ciągach, k →∞, prawa strona →0, a więc środek, czyli vn →0.
− vn ≤ un ≤ vn, a więc un →0.
31 sie 09:34
jc: Adammie, kryteria zbieżności wynikają z nierówności
0 ≤ vN+k ≤ vNdk
Szereg ∑dk jest zbieżny ⇔ |d|<1.
Wydaje się więc, że wnioskowanie granicy z kryteriów zbieżności to droga okrężna.
31 sie 09:40
Aleksandr: Dzięki za pomoc!
31 sie 17:24