nierówność geometryczna
piotmni: W czworokącie wypukłym ABCD przekątne AC i BD przecinaja się w punkcie E.
Trójkąty ABE i CDE mają pola odpowiednio P1 I P2 , a czworokąt ABCD ma pole P.
Wykaż, że:
√ P1 + √P2 <= √P
przyjmujemy jeszcze że AED to P3, a BEC to P4.
nie chodzi mi o samo rozwiązanie, ponieważ mam dostępne rozwiązanie, chociaż jeśli
ma ktoś oryginalny pomysł to proszę, ale w jednym sposobie rozwiązania jest przyjęte,
że P3= P2*AE/EC i P4 = P1 * EC/AE
czy mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego ?
30 sie 22:22
Blee:

z tw. Talesa:
| | P2 | | CE | | P2+P3 | | AE + CE | | P3 | |
więc |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| | P2+P3 | | AE + CE | | P2 | | CE | | P2 | |
analogicznie druga równość
30 sie 22:38
iteRacj@:
| | 1 | | 1 | | P2 | |
P2= |
| h1*|CE| ⇒ |
| h1= |
| |
| | 2 | | 2 | | EC | |
30 sie 22:38
piotmni: dzięki bardzo
30 sie 22:53