Całka
Krzysztof Bądaruk: Całka nieoznaczona:
∫x arctgx dx
30 sie 19:06
Blee:
Przez czesci
30 sie 19:11
Jerzy:
Przez części: u = arctgx v' = d
30 sie 19:11
Jerzy:
v' = x oczywiście.
30 sie 19:13
Krzysztof Bądaruk: Liczyłem tak aż dochodzę do momentu, że mam − 1/2 ∫ 1/(1+x2) * x2 dx i nie wiem co z tym
zrobić
30 sie 19:23
Krzysztof Bądaruk: Gdy się pomnoży u' * v jak we wzorze
30 sie 19:24
30 sie 19:25
Jerzy: | x2 | | x2 + 1 − 1 | |
| = |
| |
| 1 + x2 | | x2 + 1 | |
30 sie 19:27
Krzysztof Bądaruk: Aa juz rozumiem, wielkie dzieki
30 sie 19:30
Mariusz:
A jeszcze lepiej było tak dobrać pierwotną x
aby się skróciła z pochodną arctgx
2 wrz 14:28