Prawdopodobienstwo
bubu: Witam,
mam takie zadnie
wybieramy losowo liczbe z przedzialu [0,1] i mamy obliczyc prawdopodobienstwo tego ze
| | 1 | |
patrzac na tresc wydaję mi się że wynikiem powinno być |
| kłopot w tym że nie bardzo wiem |
| | 2 | |
jak to prawidłowo formalnie rozpisać
30 sie 13:55
Adamm:
To co napisałeś nie ma najmniejszego sensu
30 sie 13:56
Adamm:
A może jednak ma?
Zrozumiałem P(max{x, 1/4})<1/2, a to pewnie miało być P(max{x, 1/4}<1/2)
30 sie 13:57
30 sie 13:58
Adamm:
P(max{x, 1/4}<1/2) = P(x<1/2) = ∫01/2 dx = 1/2
30 sie 13:59
bubu: dzięki !
30 sie 14:00