Tekstowe
Ju: trzech braci bartek maciek i tomek wybralo sie na ryby i zlowilo ich 14. bartek zlowil 2 razy
mniej niz tomek, maciek zlowil wiecej ryb niz bartek ale mniej niz tomek ile ryb zlowil kady z
chlopcow
29 sie 21:47
Eta:
Bartek 3 rybki
Maciek 5 rybek
Tomek 6 rybek
29 sie 22:00
Ju: A jakie są obliczenia?
30 sie 08:04
Blee:
2B = T
B < M < T
B + M + T = 14
I teraz:
14 = B + M + 2B > B + B + 2B ⇒ 4B < 14 ⇒ B < 3.5 ⇒ B ≤ 3
14 = T/2 + M + T < T/2 + T + T ⇒ 5T/2 > 14 ⇒ T > 5.6 ⇒ T ≥ 6
Czyli:
B ≤ 3 oraz 2B ≥ 6
Czyli:
B = 3
Wiec T = 6 oraz M = 5
30 sie 08:28