matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całkowanie przez podstawienie
Młoda :
Całkowanie przez podstawienie:
dx
∫
9sin
2
x+cos
2
x
Jak zrobiłam, to wyszło mi całkowicie źle, w rozwiązaniu pokazane jest, że sin
2
x nagle staje się tg
2
x, a ja nie mam pojęcia dlaczego.
29 sie 10:47
piotr:
1
3dx/cos
2
x
1
=
∫
=
arctg(3tgx) + C
3
1 + (3tgx)
2
3
29 sie 11:00
Jerzy:
dx
dx
= ∫
= ∫
sin
2
x
(9
+ 1)*cos
2
x
cos
2
x
(9tg
2
x + 1)*cos
2
x
29 sie 11:01
Adamm:
1
1
1
=
=
9sin
2
x+cos
2
x
sinx
9(
)
2
+1
cosx
cos
2
x
1
1
9tg
2
x+1
cos
2
x
podstawiamy t=tgx
29 sie 11:02
piotr:
t = 3tgx
3dx
dt =
cos
2
x
29 sie 11:02