.
Kasia: Niech v=(1,−1,4,5)eR
4. Sprawdzić, czy prawdziwa jest przynależność ve W
1 + W
2 jesli
podprzestrzenie W1 i W2 przestrzeni R
4 okreslone sa nastepujaco:
W1:
x1+x2−5x3+x4=0
2x1+x2−3x3−x4=0
W2:
x1+4x2+5x3+x4=0
x1+5x2+4x3+3x4=0
x1−3x2−4x3−x4=0
Rozwiazanie W1 to:
x1= −2x3+2x4
x2=7x3−3x4
x3=x3
x4=x4
lim([−2,7,1,0],[2,−3,0,1]) dim=2
W2:
x1= 1/4 x4
x2= −5/4 x4
x3= 3/4 x4
x4=x4
lim([1,−5,3,4]) dim=1
−2a+2b−c=0
7a−3b+5c=0
a−3c=0
b−4c=0
z tego a=0 b=0 c=0
jak sprawdzic te przynależność?
28 sie 23:15
Adamm:
o ile dobrze policzyłeś
1,−5,3,4
−2,7,1,0
2,−3,0,1
1,−1,4,5
I wyznacznik licz
29 sie 02:15
Kasia: Zero wyszedl ten wyznacznik
29 sie 11:52
Adamm:
−2,7,1,0
2,−3,0,1
1,−5,3,4
a rząd tej macierzy? (tak naprawdę to tak trzeba było zacząć)
jak wyjdzie 3, znaczy że wektory są liniowo niezależne, a w połączeniu z tym że
wyznacznik równy 0, znaczy że v można zapisać jako liniową kombinację wektorów z
W1 i W2
29 sie 13:00
Kasia: wyszedl rzad 3
29 sie 13:24