Rachunek prawdopodobieństwa
Nick: Z odcinka [0;1] drogą losowania wybrano punkt x. Oblicz a) P(min(x, 1/4)<a) b) P(max(x,1/2)<a)
Nie mam odpowiedzi, a wyszły mi takie wyniki:
a) 14a
b) a2−12a
Proszę o sprawdzenie.
28 sie 21:38
Adamm:
a) wynosi 1 dla a>1/4, więc coś sknociłeś
b) wynosi 0 dla a≤1/2, podobna historia
28 sie 21:45
Adamm:
min(x, 1/4) =
{ x dla x≤1/4
{ 1/4 dla 1/4<x
dla a<0
P(min(x, 1/4)<a) = 0
dla a>1/4
P(min(x, 1/4)<a) = 1
dla 0≤a≤1/4
P(min(x, 1/4)<a) = P(x<a) = a
28 sie 21:56
Nick: Dziękuję za odpowiedź.
28 sie 22:05