prosta suma częściowa szeregu
Blacky_PL: Cześć, mam problem z zadaniem z obliczania sumy częściowej szeregu. Zadanie podejrzewam, że
jest trywialne, ale nie mam pomysłu jak to ugryźć.
Podać sumę częściową szeregu i zbadać jego zbieżność : ∑(56 n gdzie n=0 i dąży do ∞
Z góry dzięki!
28 sie 18:59
the foxi:
| | 5 | | 5 | |
...=( |
| )0+∑( |
| )n od n=1 do ∞ |
| | 6 | | 6 | |
| | 5 | | 5 | |
1+ciąg geometryczny zbiezny o ilorazie q= |
| i pierwszym wyrazie a1= |
| |
| | 6 | | 6 | |
28 sie 19:04
Pytający:
Suma częściowa to suma ciągu geometrycznego:
| | 5 | | 5 | | | | 5 | |
∑n=0k(( |
| )n)=( |
| )0* |
| =6(1−( |
| )k+1) |
| | 6 | | 6 | | | | 6 | |
28 sie 19:10