Uprość wyrażenie.
Dominik: √2x+2√2x−1−√2x−2√2x−1
x>1
28 sie 17:34
ICSP: 2x + 2√2x − 1 = 2x − 1 + 2√2x − 1 + 1 = (√2x − 1 + 1)2
28 sie 17:39
Dominik: Mam zbiór zadań i odpowiedz to 2
28 sie 17:44
ICSP: Oczywiście, że 2. Dałem Ci tylko wskazówkę a nie pełne rozwiązanie.
28 sie 17:47
Dominik: z drugim pierwiastkiem robie to samo potem wymanażam i wychodzi 4√2x−1
28 sie 18:27
Dominik: Już wiem co zroibłem źle, dzięki za pomoc
28 sie 18:31
mat: √2x+2√2x−1−
√2x−2√2x−1=a >0, bo

Obie strony do kwadratu:
2x+2
√2x−1−2
√2x+2√2x−1√2x−2√2x−1+2x−2
√2x−1=a
2
4x−2
√4x2−4(2x−1)=a
2
4x−2
√4x2−8x+4=a
2
4x−4
√x2−2x+1=a
2
4x−4
√(x−1)2=a
2
4x−4(x−1)=a
2, bo x>1
4x−4x+4=a
2
4=a
2
a=2
28 sie 18:36
xyz:
tak jak ICSP napisal
2x + 2√2x−1 = 2x − 1 + 1 + 2√2x−1 = 2x − 1 + 2√2x−1 + 1 = (√2x−1 + 1)2
tak samo z minusem i zostaje 2.
28 sie 19:50