matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka pow
Natalia:
Hej! Mam zadanie o tresci: Płat powierzchniowy S okreslony jest warunkami z=
√
x
2
+y
2
, x
2
+y
2
≤4 Oblicz calke ∫
s
z dS Mógłby mi to ktos rozpisac krok po kroku? Próbowałam to rozwiązać, ale nie wychodzi mi.
28 sie 14:58
Adamm:
x=rcosθ, y=rsinθ, z=r, θ∊[0, 2π], r∊[0, 2]
d(x, y, z)
= (cosθ, sinθ, 1)
dr
d(x, y, z)
= (−rsinθ, rcosθ, 0)
dθ
(cosθ, sinθ, 1)x(−rsinθ, rcosθ, 0) = (−rcosθ, rsinθ, r) |(−rcosθ, rsinθ, r)| =
√
2
r ∫∫
S
z dS = ∫
0
2π
∫
0
2
(r)(
√
2
r) dr dθ = 16π
√
2
/3
28 sie 15:08
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick