Rozwiąż równanie z niewiadomą x
Julie : x−ab/a+b + x−bc/b+c + x−ca/c+a = a+b+c
28 sie 13:40
kochanus_niepospolitus:
| | ab | | bc | | ca | |
x − |
| + b + x − |
| + c + x − |
| + a = a + b + c |
| | a | | b | | c | |
właśnie TO znaczy to co Ty napisałaś.
Tak trudno używać nawiasów
28 sie 14:20
Julie : (x−ab) /(a+b) +( x−bc) /(b+c) +(x−ca) /(c+a) =a+b+c
28 sie 14:32
jc:
| x−ab | | x−bc | | x−ca | |
| + |
| + |
| − (a+b+c) |
| a+b | | b+c | | c+a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=(x−ab−bc−ca) [ |
| + |
| + |
| ] |
| | a+b | | b+c | | c+a | |
28 sie 20:47
Julie : Jc: à mogłbyś/abyś rozwinąć to równanie. Niestety nie wiem skąd się to wzięło a nie daje mi to
spokoju
28 sie 22:10
jc: To jest tożsamość. Możesz ją sprawdzić zwykłym rachunkiem.
Z powyższej tożsamości możesz wywnioskować rozwiązanie swojego równania.
28 sie 23:10