objetosc bryly
Grzesiek: Oblicz objętość bryly ograniczonej powierzchniami x2−2x+y2−z2+5=0 i (x−1)2+y2=4 w
odpowiedziach mam 10 i 2/3 pi, a mi wychodzi 4/3 pi *(√512−√64)
Zadanie licze poprzez podstawienie pod x, x+1, i policzeniu calki podwojnej po parametryzacji
walca ktory ogranicza pow.
Robilem dwa razy i dwa razy dostalem ten sam wynik − inny niz w odp.
28 sie 13:19
piotr: V = ∫
02πdφ ∫
02 ( ∫
−√4+r2√4+r2 r dz ) dr = 4π∫
02r
√4+r2dr =
| | 1 | | 32 | |
4π |
| (4+r2)3/2|02 = |
| (2√2−1)π |
| | 3 | | 3 | |
28 sie 14:23
Grzesiek: Wg Ciebie mam poprawny wynik?
28 sie 14:55
piotr: Rzeczywiście, masz to samo co ja.
28 sie 15:22