f uwiklana
Grzesiek: Cześć!
Mam takie zadanie nie wiem czy dobrze je zrobilem wyznaczyc ekstrema lokalne i sprawdzic gdzie
nie da sie rozwiklac y jako funkcji x a mianowicie taka f y(x)
y3+2xy+x2=0
najpierw wyznaczam punkty z uklady rownan zlozonego z tego rownania i z pochodnej czastkowej po
x z tego rownania, dostaje punkt (−1,1) i to podstawiam pod y'' wynik to 2>0 czyli Maximum, a
funkcji nie da sie rozwiklac wtedy kiedy pochodna czastkowa po y jest rozna od 0, czyli dla
x≠−(3/2)y2 tzn w punktach (−3/2y2,y) ? Czy dobrze wszystko robię, bo sam do konca nie
rozumiem pewnych rzeczy i przepisuje schemat.
28 sie 00:43
piotr: Ekstremum funkcji uwikłanej
• Warunek konieczny:
F(x, y) = 0 ∧ F
x(x, y) = 0 ∧ F
y(x, y) ≠ 0.
• Warunek wystarczający:
| | Fxx(x0, y0) | |
WK ∧ − |
| > 0 (< 0) ⇒ minimum (maksimum). |
| | Fy(x0, y0) | |
• Warunek konieczny:
2y+2x=0 ∧ y
3+2xy+x
2=0 ∧ 3y
2+2x≠0
⇒
(x
0, y
0) = (−1, 1)
| | Fxx(x0, y0) | | 2 | | 2 | |
− |
| = − |
| = − |
| < 0 ⇒ maksimum |
| | Fy(x0, y0) | | 3y02+2x0 | | 3−2 | |
28 sie 09:04
Grzesiek: a co z miejscami gdzie nie da sie rozwiklac funkcji?
28 sie 11:48
Grzesiek: Pomoże ktoś?
29 sie 17:48
piotr: przedstawienie funkcji w sposób jawny jest niepotrzebne
29 sie 19:05