funkcja kwadratowa
basiulek: Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji y= −x2 + 2x +4 w przedziale <−1;2>
27 sie 22:46
Jack:
policz:
f(−1) = ...
f(2) = ...
sprawdzamy czy iksowa wierzcholka paraboli miesci sie w przedziale
(skoro parabola skierowana w dol, a wyszlo by ze sie miesci no to
mamy najwieksza wartosc funkcji wtedy w tym punkcie)
| | −b | |
xw czyli p = |
| gdzie a=−1, b=2, c=4 |
| | 2a | |
jezeli x
w sie miesci to policz f(p)
nastepnie wybierz najwieksza i najmniejsza wartosc
27 sie 23:00
basiulek: Wyszło ,że max = 5 a min = 1 Dobrze

?
27 sie 23:05
Jack: dla jakich argumentow (iksow) Ci to wyszlo ?
27 sie 23:11
basiulek: f(−1)=1 p mi wyszło 1 i należy do przedziału to policzyłam f(1) = 5
27 sie 23:13
Jack:
f(−1) = −1 − 2 + 4 = 1
f(2) = −4 + 4 + 4 = 4
p = −2/−2 = 1 ∊ Df
f(p) = f(1) = −1 + 2 + 4 = 5
wartosc najwieksza to 5 dla x = 1
wartosc najmniejsza to 1 dla x = −1
ps
maksimum a wartosc najwieksza to dwie rozne rzeczy,
tak samo jak minimum i wartosc najmniejsza.
27 sie 23:13
basiulek: Masz rację źle napisałam odpowiedź ale dobrze liczyłam . Dzięki Kolego za pomoc
27 sie 23:17
Jack:
PS x2
czyli wyszlo Ci ok
27 sie 23:17
basiulek: Tak JACK
27 sie 23:30