Prawdopodobieństwo
Oshi: 3 białe kule i 4 kolorowe. P(A)? P(B)?
A − 2 kolorowe i 1 biała. B − co najmniej 1 kolorowa.
Czy A i B są niezależne?
27 sie 12:48
Blee:
dla takich zdarzeń:
P(AnB) = P(A)
równość:
P(A)*P(B) = P(AnB) ⇔ P(B) = 1 ... a przecież P(B) < 1
wniosek
27 sie 13:34
PW: Oshi, wydaje Ci się, że genialnie skróciłeś treść zadania. Tymczasem nie wiadomo w ogóle,
o co idzie.
Podziwiam
Blee, że w ogóle coś podpowiada.
27 sie 13:53
Oshi: Wybaczcie mój błąd, w koszyku są 3 białe i 4 kolorowe kule.
Losujemy 3 kule, oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy:
a) 2 kule kolorowe i 1 białą
b) przynajmniej jedną kolorową
Czy są to zdarzenia niezależne?
1 wrz 19:09
1 wrz 20:21
iteRacj@: nadal niedoprecyzowana treść, trzeba się domyślać,
losowanie ze zwracaniem czy bez?
1 wrz 20:33
Oshi: bez
1 wrz 20:43
iteRacj@:
Janek191 to przewidział

@Oshi skorzystaj z rozwiązania
Blee
1 wrz 21:25