matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
Kaj:
z−x
Oblicz pochodną kierunkowa funkcji f(x,y,z)=
w punkcie P =(1,0,−3)
z+y
W kierunku wektora u=(−6,3,−2) Mam kłopot z pochodną proszę o odpowiedź
26 sie 15:53
Adamm:
1
f
x
= −
z+y
z−x
x−z
f
y
= −
=
(z+y)
2
(z+y)
2
−x−y
x+y
f
z
= −
=
(z+y)
2
(z+y)
2
dla P=(1, 0, −3) f
x
= 1/3 f
y
= 4/9 f
z
= 1/9 D
u
f = (1/3, 4/9, 1/9)•(−6, 3, −2) = −2+4/3−2/9 = ...
26 sie 16:40
Kaj:
Dziękuję 🙂
26 sie 16:41
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick