Graniastoslup
Martin: Oblicz pole powierzchni i objętość graniastoslupa prawidłowego
A) czworokatnego
B) szwsciokatnego
O krawędzi podstawy 4cm i krawędzi bocznej 8cm
26 sie 15:09
Jerzy:
I z czym masz problem?
26 sie 15:14
Martin: Z caloscia
26 sie 15:16
26 sie 19:02
26 sie 19:03
Martin: Umiem obliczyć objętość mam problem z polem powierzchni
26 sie 20:48
Mila:

a)
V=a
2*H
V=4
2*8=16*8=..
P
c=2*a
2+4*a*h
P
c=2*4
2+4*4*8=2*16+16*8=..
26 sie 22:05
Mila:

b)
Na rysunku podstawa graniastosłupa i jedna z sześciu ścian bocznych.
P
c=2*P
6−kąta+6*a*H
| | a2√3 | | 42√3 | | 16√3 | |
P6−kata=6* |
| =6* |
| =6* |
| =6*4√3 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
P
6−kata=24
√3
P
c=2*24
√3+6*4*8=48
√3+192
Można zapisać inaczej:
Pc=48*(√3+4)
===================
26 sie 22:13