Pochodne
Kaj: Oblicz pochodną kierunkowa funkcji f(x,y)=xcosy w punkcie Paczkomaty =(e2,pi/2)
W kierunku wektora u=(3,−4)
Proszę o odpowiedź
26 sie 14:25
Adamm:
punkt Paczkomaty? lol
fx(x, y) = cosy xcosy−1
fy(x, y) = −xcosy lnx siny
fx(e2, π/2) = 0
fy(e2, π/2) = −2
Du f = (0, −2)•(3, −4) = 8
26 sie 15:19
Kaj: Dziękuję
26 sie 15:48
Kaj: A nie trzeba z wektora u zrobić wektor kierunkowy z tego wzoru
V−wektor
26 sie 15:51
Adamm:
to zależy
Niektórzy normalizują wektor kierunkowy przy pochodnej kierunkowej, ja tego nie robię
26 sie 16:31
Kaj: Oki
26 sie 16:42