wartoąść kąta
Wojtek: Dla podanej miary kąta β podaj dodatnią miarę kąta α<90o , dla której zachodzi równość
cos α= sin(α+β).
β=10o
25 sie 22:12
iteRacj@:
α=40o, skorzystaj ze wzorów redukcyjnych
25 sie 22:34
ford:
dla β=100 mamy równość cosα = sin(α+100)
wykorzystujemy wzór redukcyjny cos α = sin(900−α)
Przyrównując prawe strony obu równań, otrzymujemy
sin(α+100) = sin(900−α), ze względu na założenie α<900 przyrównujemy argumenty sinusów:
α+100 = 900−α
2α = 800
α = 400
25 sie 22:35
Jack:
25 sie 22:44