Zadanie z rachunku prawdopodobieństwa
Nick: Na odcinku (0;2) losowo wybrano dwa punkty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ich odległość
jest większa od 1?
25 sie 12:22
Adamm:
| | pole figury | | 3 | |
P(|X−Y|>1) = |
| = |
| |
| | pole kwadratu | | 4 | |
25 sie 13:47
Adamm:
złą figurę zaznaczyłem
25 sie 13:47
Nick: Nie bardzo wiem jak rozumieć ten rysunek. Przykładowo losuję 1 punkt np. X = (1, 0) i drugi Y =
(0,1) i liczę normalnie między nimi odległość?
25 sie 14:24
Adamm:
rysunek należy czytać tak
losujemy parę liczb (x, y)∊[0, 2]2 t. j. naszego kwadratu
wszystkie takie pary które spełniają |x−y|>1 są zaznaczone na rysunku
prawdopodobieństwo to po prostu stosunek pól
25 sie 14:29
Nick: Ok dziękuję.
25 sie 14:35