Równanie różniczkowe 2 rzędu
turavis: ((y')2)/y'' = 1/y + y
25 sie 11:57
Benny: y'
2y=y''+y
2y''
y'=u
y''=u'u
u
2y=u'u+y
2u'u
u
2y=u'u[1+y
2]
lnu=ln[1+y
2]+C
u=C[1+y
2]
arctgy=Cx+C
1
y=tg[Cx+C
1]
Chyba jest ok.
25 sie 12:42
piotr: y(x) = sinh(x c1 +c2)
25 sie 14:00
25 sie 14:10
25 sie 14:12
Adamm:
dobra, już nawet na początku jest błąd
25 sie 14:17
Adamm:
√1+y2 = Cy'
x = C
1 sinh
−1(x)+C
2
wynik jak u piotra
25 sie 14:25
Benny: | | 1 | |
Ah, zgubiłem |
| , wynik będzie ten sam. |
| | 2 | |
25 sie 16:48
Adamm:
a y'' = u'u to się skąd wzięło ?
25 sie 19:12
Benny: Skoro y'=u(y), to y''=u'y'=u'u.
25 sie 19:34
Adamm:
To trzeba to gdzieś zaznaczyć, bo u' oznacza w tym kontekście pochodną po x
I tak to najłatwiej zrozumieć.
25 sie 19:53