funckje
any1:
f(2x+1)= 4x2+4x
Jak mając taki zapis znaleźć np. f(16)
24 sie 16:15
ite:
2x+1=16
24 sie 16:17
ite:
i dalej obliczyć 4x2+4x
24 sie 16:25
the foxi:
a jeśli trzeba znaleźć postać f(x):
f(x)=ax
2+bx+c
f(2x+1)=a(2x+1)
2+b(2x+1)+c=4ax
24ax+a+2bx+b+c=4a
x2+(4a+2b)
x+(a+b+c)
porównujemy współczynniki
| ⎧ | 4a=4 → a=1 | |
| ⎨ | 4a+2b=4 →4+2b=4 → b=0 |
|
| ⎩ | a+b+c=0 →1+0+c=0 → c=−1 | |
więc f(x)=x
2−1
sprawdzenie:
f(2x+1)=(2x+1)
2−1=4x
2+4x−+1−1=4x
2+4x
24 sie 16:33
ite:
albo dłużej ale dostojniej
f(2x+1)=4x2+4x=(4x2+4x+1)−1=(2x+1)2−1
i wtedy f(16)=(16)2−1
24 sie 16:34
ite:
24 sie 16:35
ite:
the foxi Twoje rozwiązanie wygląda najpoważniej
24 sie 16:36
any1: miałem właśnie też jeszcze zapytać czy i jak można f(x) wyznaczyć

Dzięki
24 sie 17:53
any1: podoba mi się Twój sposób
ite
24 sie 17:55
the foxi:
ite poważniej, ale tak niekoniecznie jest szybciej
szczególnie gdy można ładnie zawinąć do wzoru s.m., jak w tym przypadku
24 sie 18:10