równanie kwadratowe 3 stopnia
blacmass: x3 −5x2 −500=0
Jak rozwiązac to rownanie? proszę o rozpisanie
24 sie 12:32
Blee:
zauważ, że jednym z pierwiastków jest x=10
24 sie 12:36
Blee:
później chyba już sobie poradzisz ... prawda ?!
24 sie 12:37
blacmass: tak tylko jak mam to zauwazyc, mialbym strzelac? chcialbym do tego dojsc droga matematyczna
24 sie 12:39
Blee:
szukasz całkowitych pierwiastków
patrzysz na wyraz wolny i patrzysz jakie on ma dzielniki
24 sie 12:56
24 sie 13:02
Mila:
x3 −5x2 −500=0
1)
W(x)=x3 −5x2 −500
W(±1)≠0
W(±2)≠0
W(±5)≠0 to widać bez liczenia
W(10)=103−5*102−500=1000−500−500=0
2) Schemat Hornera
x=10
1 −5 0 −500
1 5 50 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3−5x2−500=(x−10)*(x2+5x+50)
x2+5x+50=0
Δ=25−4*50<0 równanie nie ma rozwiązań w zbiorze R
Odp.
x=10
=========
24 sie 21:01