badanie ciaglosci funkcji
Radek: Zbadaj ciągłość, wyznacz pochodne cząstkowe dla funkcji danej wzorem:
f(x,y) = (x3−2y3)/(x2+y2) dla (x,y) ≠ (0,0)
0 dla (x,y) = (0,0)
czy f jest w (0,0) różniczkowalna?
Pomoze ktos z tym zadaniem?
23 sie 15:54
grzest:
Funkcja f(x,y) jest ciągła w R
2. Wynika to z następującego oszacowania:
0≤I(x
3−2y
3)/(x
2+y
2)≤|x
3|/x
2+|y
3|/y
2=|x|+|y|→0 dla (x,y)→(0,0).
Na podstawie twierdzenia o trzech ciągach mamy:
| | x3−2y3 | |
lim(x,y)→(0,0) |
| =0. |
| | x2+y2 | |
Pochodne cząstkowe:
| ∂f | | x(x3+3xy2+4y3) | |
| = |
| , |
| ∂x | | (x2+y2)2 | |
| ∂f | | 2y(x3+3x2y+y3) | |
| =− |
| . |
| ∂y | | (x2+y2)2 | |
24 sie 10:15
grzest:
Funkcja f nie jest różniczkowalna w (0,0), gdyż pochodne cząstkowe nie są ciągłe w tym punkcie.
| | ∂f | |
Aby to wykazać obliczam granicę |
| dla (x,y)→(0,0) po prostej y=x oraz po prostej y=−x. |
| | ∂x | |
W pierwszym przypadku (y=x) mamy:
| | x(x3+3xy2+4y3) | | 8x4 | |
lim(x,y)→(0,0) |
| =lim(x,y)→(0,0) |
| =2, |
| | (x2+y2)2 | | 4x4 | |
podczas gdy w drugim (y=−x):
| | x(x3+3xy2+4y3) | | 0 | |
lim(x,y)→(0,0) |
| =lim(x,y)→(0,0) |
| =0. |
| | (x2+y2)2 | | 4x4 | |
Granice nie są jednakowe, pochodna nie jest ciągła w (0,0).
24 sie 10:44