calka krzywoliniowa
Jan: Oblicz całkę:
∫L y2dx+x2dy ,
gdzie L jest górną połową elipsy x2/a2 + y2/b2 = 1 zorientowaną zgodnie z ruchem wskazówek
zegara
23 sie 15:50
Adamm:
z twierdzenia Greena
∫L y2dx+x2dy = − ∫∫D (2x−2y) dx dy
gdzie D to wnętrze elipsy
z symetrii naszego obszaru, i "nieparzystości" naszej funkcji, wnosimy że wynosi ona 0
23 sie 17:52
jc: Adamm, w zadaniu mowa o połowie elipsy. Dlatego to nie jest zero.
Raczej (4/3)ab2.
23 sie 19:01
mat: x=acosα,
y=bsinα,
dx=−asinαdα, dy=bcosα
rozważany obszar dla α∊[0,π]
| | 4 | |
∫0π (b2sin2α*(−aasinα)+a2cos2α*bcosα)dα=− |
| b2a+0 |
| | 3 | |
| | 4 | | 4 | |
idziemy w przecinwym kierunku więc −(− |
| b2a)= |
| b2a |
| | 3 | | 3 | |
23 sie 19:17
Adamm:
@jc
nie zauważyłem
Tak jak mat napisał. Albo parametryzacja po prostu w przeciwną stronę.
23 sie 19:51
Jan: A jak liczyc taka calke ? ∫0π (b2sin2α*(−aasinα)+a2cos2α*bcosα)dα
nie ukrywam ze nigdy sie na taka nie natknalem
24 sie 13:30
Benny: Niektórzy pamiętają wzory rekurencyjne.
cos3x=cosx[1−sin2x]
sin3x=sinx[1−cos2x]
Takie całki powinieneś policzyć.
25 sie 10:00