Proszę O Pilną Pomoc ( Sprawdzian na pierwszej lekcji matematyki) - Parametry
M2001: Zaraz po wakacjach czeka mnie sprawdzian z matematyki. Niestety mam problem z kilkoma
zadaniami.
Zadanie 1)
Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których wykres funkcji f(x) = −2x2 +4x +k ma trzy
punkty wspólne z osiami układu współrzędnych.
Ma Wyjść: k∊(−2;0) ∪ (0 ; ∞ )
Zadanie 2)
Dla jakich wartości parametru p zbiorem wartości funkcji f(x) =(1−p2)x2 − 2(p−1)x −2 jest
zbiór liczb niedodatnich?
Rozwiązaniem powinno być : dla p = −3
Zadanie 3)
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x) = {x2 +(m+1)x −m + 2} jest zbiór liczb
rzeczywistych?
Rozwiązanie powinno wyjść : dla m∊<−7;1>
Zadanie 4)
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których iloczyn pierwiastków równania x2 − (m+1)x
+ m2 −5 =0
Rozwiązaniem powinno być: dla m = {6}
Zadanie 5)
Dla jakich wartości parametru k suma kwadratów pierwiastków równania x2 − (k +1)x −3 −k =0
jest najmniejsza ?
Rozwiązaniem powinno być: k=−2
Zadanie 6)
Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie x2 − 2ax − a +2 ma dwa różne
rozwiązania mniejsze od −1
Rozwiązaniem powinno być: a∊(−3;−2)
Zadanie 7)
Wiadomo, że funkcja f(x) = (p2 −1)x2 − {2}p(p−1)x − 17π osiąga wartość najmniejszą. Wówczas
p< −1 lub p≥1
Tu Proszę O Wytłumaczenie Dlaczego
Zadanie 8)
Wyznacz wartość najmniejszą I wartość największą funkcji f(x) = 3 / 2x −5x +5 w przedziale
<1;2>
Rozwiązaniem powinno być: najmniejsza;1 , największa 8/5
Przepreszam za wielką ilość zadań ale mam nadzieję że ktoś zdoła szybko mi pomóc.
Niestety moja nauczycielka poświęciła parametrom zaledwie dwie godziny lekcyjne nie
przytaczając nawet powyższych przykładów które jednak pojawią się na sprawdzianie.
23 sie 12:16
Jerzy:
Zad 1) Skoro ma jeden punkt wspólny z osią OY ( tak jest zawsze ), to musi mieć dwa wspólne
z osią OX, czyli musi mieć dwa miejsca zerowe, czyli musi być spełniny warunek ...... ?
23 sie 12:25
Jerzy:
Zad 2) Skoro zbiór liczb niedodatnich, to gałęzie skierowane w dół i wykres styczny do osi OX,
czyli jedno miejsce vzerowe. Zatem muszą być spełnine 2 waruki: współczynnik przy x2
ujemny i Δ = 0
23 sie 12:29
Jerzy:
Zad 3) Co oznaczaja te klamry po obu stronach trójmianu ?
23 sie 12:30
Jerzy:
Zad 4) Dokończ treść zadania.
23 sie 12:30
Jerzy:
Zad 5) Przypomnij sobie ( poszukaj ) wzory Viete'a i wskazówka:
x12 + x2 = ( x1 + x2)2 − 2 x1*x2)
23 sie 12:31
Jerzy:
Zad 6)
Warunki:
1) Δ > 0
2) xw < −1 ( xw − odcieta wierzchołka)
3) f(−1) > 0
23 sie 12:35
Jerzy:
Teraz działaj sam, a my Ci pomozemy.
23 sie 12:35
M2001: 1) Czyli Δ>0 ?
3) Oznaczają Pierwiastek Nad całym równaniem. Przepraszam Jestem tutaj nowa na forum i źle to
zapisałam
4) Tak Nie dokończylam
Jest równy 1
23 sie 12:43
Jerzy:
Zad 1) Tak , to jedyny warunek ....działaj i pokaż jak liczysz.
23 sie 12:45
M2001: Niestety Mam problem ze srawianiem warunków.
Zad. 6 Rozumiem dwa pierwsze warunki tylko nie wiem co zrobić z trzecim czyli f(−1) >0
Chodzi O To By jako x postawić −1 ?
23 sie 12:45
Jerzy:
Zad 3) Trójmian musi przyjmować tylko wartości nieujemne, czyli:
1) gałezie do góry ( jaki warunek ?)
2) jedno miejsce zerowe ( jaki warunek ?)
23 sie 12:46
Jerzy:
Zad 6)
Policzyć wartośc funkcji (trójmianu) dla argumentu x = 1 ( podstawic za x liczbe −1)
23 sie 12:47
Jerzy:
Pokaż obliczeniea dla zadania 1)
23 sie 12:48
M2001: Dobrze
1. Δ> 0
Δ = 16 − 4 × (−2k) = 16 + 8k
16 + 8k > 0
8k > −16
k> −2
k∊(−2; ∞)
Ale To Nie Pełna Odpowiedź
23 sie 12:54
Jerzy:

Tak, to moje niedopatrzenie. Popatrz na wykres dla k = 0 , wykres przechodzi przez
początek układu, czyli wykres ma tylko 2 punkty wspólne.
23 sie 12:58
Jerzy:
Czyli musimy dołożyć drugi warunek: f(0) ≠ 0 ⇔ k ≠ 0
23 sie 12:59
M2001: 2) Δ = 0
Δ = (−2(p−1))2 − 4× (1−p2) × (−2) = 4p2 +4p +8 =0
I Co Dalej ?
23 sie 13:05
M2001: A No Tak Teraz Rozumiem
23 sie 13:06
M2001: Czy W Tym Drugim Teraz Obliczem Δp?
23 sie 13:07
M2001: 3) Ramiona Skierowane Ku Górze Czyli wspolcznik przy x2 jest dodatni
Jedno Miejsce Zerowe Więc Δ= 0
23 sie 13:12
M2001: Ale Co Zrobić W Tym 3 Z Tym Pierwiastkiem Na Górze?
23 sie 13:14
the foxi:
zadanie 7:
Wiadomo, że funkcja f(x) osiąga wartość najmniejszą.
czyli parabola jest "uśmiechnięta", zatem współczynnik przy x2 musi być dodatni
p2−1>0
(p−1)(p+1)>0
p<−1 lub p>1
23 sie 13:50
M2001: Okej Czyli 1 i 7 Już Rozumiem Dziękuję
23 sie 14:21
Jerzy:
Zad 3). Jedyny warunek: Δ = 0 , bo gałęzie są do góry ( dlaczego ? )
23 sie 18:36
Jerzy:
Drobna korekta: Δ ≤ 0
23 sie 18:41
M2001: Mam Pytanie Co Do Zadania 4
Tam Ma Być Pierwiastek Z 6
Ale Według Moich Obliczeń Wychodzi Zarówno Pierwiastek Z 6 Jak I Z Minus 6 I Nie Wiem Dlaczego
W Rozwiązaniu Nie Ma Podane Również Pierwiastka Z Minus 6
Moje Obliczenia:
c/a=1
m2 −5 = 1
m2 = 6
m= √6 lub m = √−6
?
24 sie 10:17
M2001: Cofam Pytanie Nie Uwzględnilam Zakresu M
24 sie 10:23
M2001: Mam Już Zadanie 1,4,7
24 sie 10:24
PW: Zadanie 4)
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których iloczyn pierwiastków równania
x2 − (m+1)x + m2 −5 =0.
− Taką podałeś treść.
Co iloczyn pierwiastków?
24 sie 10:26
PW: A, gdzieś dokończyłeś: jest równy 1.
24 sie 10:28
M2001: Mam Już Też 5
Prosiła Bym O Pomoc Z 2,3,6,8
24 sie 10:45
M2001: Miało Być Na Końcu: Jest Równy 1
24 sie 10:46
M2001: Ale Udało Mi Się Już To Zrobić
24 sie 10:46
Jerzy:
Zad 2) Patrz wczoraj 12:29
24 sie 10:48
M2001: Liczę To 2 Ale Nie Potrafi Mi To Wyjść
Czy Ja Dobrze Liczę Tą Δ?
Δ = (−2(p−1))2 − 4× (1−p2)(−2)
Δ= (−2p +2) 2 − 4× (−2+ 2p)
Δ= 4p2 −8p + 4 + 8 + 8p
Δ = 4p2 + 12
4p2 + 12 = 0
4p2 = −12
p2 = −3
Coś Tu Nie Pasuje Bo Rozwiązanie Ma Być p= −3
24 sie 11:19
Jerzy:
Źle trzecia linijka.
24 sie 11:24
M2001: Czy To ( −2p + 2)2 Zapisywać Jaki Zwhkldy Wzór Skróconego Mnożenia
24 sie 11:37
M2001: *Zwykły
24 sie 11:37
Jerzy:
Δ = 4p2 − 8p + 4 + 8 − 8p
24 sie 11:41
M2001: Dziękuję Bardzo
24 sie 11:46
M2001: Czy Teraz Mam Liczyć Δp?
24 sie 11:51
Jerzy:
Tak i wyjdzie Ci ,że Δ = 0 dla p = 1 lub p = 3
Z pierwszego warunku mamy: 1 − p2 < 0 ⇔ p < −1 lub p > 1, a więc ostatecznie
rozwiazaniem zadania jest : p = 3 ( a nie p = −3).
Sprawdź jeszcze raz treść zadania.
24 sie 12:00
M2001: Niestety Po Ponownym Sprawdzeniu Treść Zadania Się Zgadza A W Odpowiedziach Jest Minus 3 Ale To
Zadania Z Nowej Ery Więc Może Jest To Błąd
24 sie 12:04
M2001: Mogę Prosić Teraz O Pomoc Z 3? Napisze Go Jeszcze Raz
24 sie 12:28
M2001: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x) = √x2 +(m+1)x −m + 2 jest zbiór liczb
rzeczywistych? Rozwiązanie powinno wyjść : dla m∊<−7;1>
24 sie 12:30
M2001: Od Czego Zacząć Co Zrobić Z Pierwiastkiem ?
24 sie 12:31
Jerzy:
Teraz widze, gdzie popeniłaś błąd:
Δ = [−2(p − 1)]2 − 4(1 − p2)(−2) = 4(p2 − 2p + 1) + 8 − 8p2 = 4p2 − 8p + 4 + 8 − 8p2
= −4p2 − 8p + 12
24 sie 12:31
Jerzy:
Najpierw popraw zad 2) , a potem zrobisz 3
24 sie 12:32
Jerzy:
Zad 3) Warunek: x2 + (m + 1)x − m + 2 ≥ 0
Gałęzie są skierowane do góry ( dlaczego ?) , wiec wystarczy aby: Δ ≤ 0
24 sie 12:37
M2001: Już Poprawiam
24 sie 12:49
M2001: W 3 Gałęzie Do Góry Bo Współczynnik Dodatni Przy x2
24 sie 12:59
M2001: 3 Udało Mi Się
24 sie 13:03
Jerzy:
Tak.
Dokończ 2 , rzeczywiście rozwiązaniem jest: p = −3
24 sie 13:03
M2001: Zostało Mi Jeszcze 6 I 8
24 sie 13:04
M2001: 6 Nie Rozumiem Kompletnie Nie Wiem Jak Stawia Się Te Warunki
24 sie 13:04
M2001: 2 Poprawilam I Wyszło
24 sie 13:09
Jerzy:

Popatrz na rysunek. Ta parabola spełnia awarunki zadania, a więc:
1) Δ > 0 ( bo muszą być dwa pierwiastki)
2) x
w < −1 ( x
w − odcięta wierzchołka , patrz na rysunek )
2) f(−1) > 0 ( patrz na rysunek , celowo odsunąłem punkt x = −1 za bardzo w prawo)
24 sie 13:16
M2001: Dziękuję Spróbuję Teraz Rozwiązać
24 sie 13:18
M2001: Wyszło Mi 6

Dziękuję
Zostaje Jeszcze 8
24 sie 13:28
Jerzy:
Zapisz poprawnie treść.
24 sie 13:29
M2001: | | 3 | |
Wyznacz wartość najmniejszą I wartość największą funkcji f(x) = |
| w |
| | 2x2 −5x +5 | |
przedziale <1;2> Rozwiązaniem powinno być: najmniejsza;1 , największa 8/5
24 sie 13:33
Jerzy:
Najpierw musimy ustalić dziedzinę funkcji f(x), czyli warunek: 2x2 − 5x + 5 ≠ 0
W drugim kroku musimy poszukać najmniejszą i najwiekszą wartość funkcji:
g(x) = 2x2 − 5x + 5 w podanym w treści zadania przedziale...... działaj.
24 sie 13:38
M2001: Jak Ustalić Tą Dziedzinę? Bo Delta Wychodzi Mi Na Minusie
24 sie 13:48
Jerzy:
No i dobrze,bo jest ujemna, więc jakie wnioski ?
24 sie 13:53
Jerzy:
Krótko mówiąc, czy funkcja g(x) = 2x2 − 5x + 5 przyjmuje wartość 0 ?
24 sie 13:57
M2001: Nie Przyjmuje ?
24 sie 13:58
Jerzy:
Oczywiście nie przyjmuje.
Czyli mianownik funkcji f(x) nigdy się nie zeruje, a więc dziedziną funkcji f(x) jest: D = R
Teraz drugi krok.
24 sie 14:00
M2001: Czyli Poprostu Podstawiać Jako x 1 I 2?
24 sie 14:08
piotr:
24 sie 14:15
Jerzy:

NIe do końca...popatrz na rysunek , jaka jest najmniejsza i najwieksza wartośc tej funkcji
w przedziale <−2;2> ?
24 sie 14:16
Jerzy:
@piotr .. wciąłeś się, podając "gotowca", a nie o to chodzi. Ja chcę pomóc jej zrozumieć
rozwiazanie tego zadania,
24 sie 14:18
M2001: Najmniejsza To −4 A Największa 5
24 sie 14:19
Jerzy:
A widzisz ! Czyli najpierw musimy sprawdzić, czy odcięta wierzchołka paraboli g(x) = 2x2 −
5x + 5
należy do przedziału <1;2> bo wtedy dla tego x funkcja g(x) będzie miała minimum.
Licz:
g(1)
g(2)
g(xw)
potem wybierz najmniejszą i największą wartość.
24 sie 14:24
Jerzy:
popwinienem był napisać: ....będzie miała najmniejszą wartość w przedziale <1;2>
24 sie 14:28
24 sie 14:30
24 sie 14:32
Jerzy:
Skup się ! Liczymy wartości funkcji g(x) , czyli mianownika
g(x) = 2x2 − 5x + 5
24 sie 14:33
24 sie 14:34
M2001: I Najmniejsza Będzie Dla g(1)
Największa Dla g(Xw)
?
24 sie 14:34
M2001: Dziękuję Wszystkim Za Pomoc @Jerzy

Wiele Zrozumiałam
24 sie 14:39
Jerzy:
Na pewno zrozumiałaś rozwiązanie zadania 8 ?
24 sie 14:47
M2001: Tak

Jeśli Xw Należy Do Zakresu Podanego W Zadaniu To Tam Będzie Największa Wartość Funkcji
24 sie 14:53
Jerzy:
Funkcja f(x) osiąga maksimum, gdy mianownik g(x) = 2x
2 − 5x +5 osiąga minimum
i odwrotnie.
| | 5 | |
Funkcja g(x) ( mianownik ) osiąga minimum dla x = |
| , a maksimum dla x = 2 |
| | 4 | |
24 sie 15:01
piotr: fmax(q)=f(5/4)=8/5
24 sie 15:02
M2001: Dziękuję
24 sie 15:06
M2001: Podsumowując :
fmin= f(2) =1
fmax= f(5/4)= 8/5
24 sie 15:08
M2001: W Końcu Wszystko Rozwiązane
24 sie 15:09
Jerzy:
Czemu każdy wyraz piszesz dużą literą ?
24 sie 15:10
M2001: Piszę z telefonu i choć napisze z malej przeskakuje mi i nie chce mi się tego zawsze pilnować
24 sie 15:20