Obliczanie kąta między płaszczyzną a prostą
asia20: Jak rozwiązać zadanie tego typu? Wie ktoś może?
| | x+1 | | y−1 | | z−3 | |
Obliczyć kąt między płaszczyzną 2x−3y+z=4, a prostą |
| = |
| = |
| w R3. |
| | −1 | | −1 | | −1 | |
23 sie 01:14
kochanus_niepospolitus:
Możliwe rozwiązanie:
1) wyznaczasz wektor normalny płaszczyzny
2) wyznaczasz wektor równoległy do prostej
3) z iloczynu skalarnego wyznaczasz kąt pomiędzy tymi dwoma wektorami (może wyjść <90
o bądź
>90
o w zależności który wektor przyjmiesz w punkcie 2 ... jeżeli wyjdzie >90
o to po prostu
tą wartość odejmujesz od 180
o)
4) zauważ, że wektor normalny jest prostopadły do płaszczyzny ... więc jak wyznaczyć kąt
pomiędzy prostą (wektorem z punktu 2) a płaszczyzną
23 sie 08:23
asia20: Nadal nie wiem jak to rozwiązać
23 sie 10:14
Jerzy:
Kąt miedzy prostą l i płaszczyzną π obliczasz ze wzoru:
| | |n→ o k→| | |
∠ (l,π) = arcsin |
| |
| | |n→|*|k→| | |
n − wektor normalny płaszczyzny
k − wektor kierunkowy prostej
23 sie 10:54
Adamm:
@Jerzy
arccos
23 sie 11:33
Jerzy:
| | π | |
@Adamm .... to już jest po zamianie : Φ = |
| − α , gdzie α to kąt miedzy |
| | 2 | |
wektorami n i k , a kąt Φ , to kat miedzy płaszczyzną i prostą.
23 sie 11:43
Adamm:
a no tak, bo ten jest równoległy, a ten prostopadły
racja
23 sie 11:45