kochanus_niepospolitus:
Korzystamy z jednego z niewielu znanych na poziomie liceum twierdzenia:
Dla danego punktu P i okręgu o, dla każdej siecznej przechodzącej przez P i przecinającej o w
punktach A i B wartość wyrażenia |PA| ⋅ |PB| jest ta sama.
Niech:
|PA| = x
|PB| = y
|PA| * |PB| = c
Założenia:
x,y,c > 0
szukamy minimum funkcji f(x,y) = x+y
| | c | | x2 − c | |
f'(x) = 1 − |
| = |
| |
| | 2x2 | | 2x2 | |
f'(x) = 0 ⇔ x
2 − c = 0 ⇔ x = +/−
√c
sprawdzamy, że dla x =
√c mamy minimum tej funkcji
i teraz:
x*y = c ⇔
√c*y = c ⇔ y =
√c
c.n.w.