f uwikłana
Patryk: Oblicz y'(0) i y''(0) jeżeli y(x) jest funkcją uwikłana równaniem
xey+yex=2
22 sie 21:41
Adamm:
(xey+yex)'=0
(xey)'+(yex)'=0
ey+xeyy'+y'ex+yex=0
x=0 to xey+yex=y(0) ⇒ y(0)=2
x=0 to ey+xeyy'+y'ex+yex = e2+y'(0)+2 = 0 ⇒ y'(0) = −e2−2
(ey+xeyy'+y'ex+yex)'=0
y'ey+eyy'+xey(y')2+xeyy''+y''ex+y'ex+y'ex+yex=0
x=0 to y'ey+eyy'+xey(y')2+xeyy''+y''ex+y'ex+y'ex+yex =
y'ey+eyy'+y''+2y'+y = y'e2+e2y'+y''+2y'+2 = (−e2−2)e2+e2(−e2−2)+y''+2(−e2−2)+2 =
= −2e4−6e2−2+y'' = 0 ⇒ y''(0) = 2e4+6e2+2
o ile się nie pomyliłem
22 sie 22:05
Patryk: a to nie jest czasem tak y' to −(pochonda po x/pochodna po y) ?
23 sie 12:13
Patryk: Czy ktoś może zweryfikować?
24 sie 13:03
grzest:
Pierwsza pochodna y'(0) policzona dobrze. Z treści zadania wynika, że masz obliczyć y'(0) a nie
y'(x).
Jeśli chcesz obliczyć y'(x), najlepiej wyliczyć y'(x) z trzeciej linijki obliczeń Adamma.
Drugiej pochodnej nie liczyłem.
24 sie 13:47