Pole figury ograniczonej krzywą
Jan: Oblicz pole figury ograniczonej krzywą
(x2+y2)2=2a2xy
kompletnie nie potrafię tego zrobić
22 sie 19:18
Jan: Gora
22 sie 20:33
22 sie 23:23
Jan: Nigdy nie przechodziłem na biegunowe w ten sposób, czy ktoś mógłby wytlumaczyć?
23 sie 12:15
Pytający:
Przecież tam jest standardowe przejście:
x=r*cos(α)
y=r*sin(α)
(x
2+y
2)
2=2a
2xy
((r*cos(α))
2+(r*sin(α))
2)
2=2a
2*(r*cos(α))*(r*sin(α))
(r
2(cos
2(α)+sin
2(α)))
2=2a
2r
2sin(α)cos(α)
r
4=a
2r
2sin(2α) // ∧ r>0
r=|a|
√sin(2α)
| | π | | 3π | |
sin(2α)≥0 ⇒ α∊<0, |
| >∪<π, |
| > |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
P= |
| (∫0π/2(|a|√sin(2α))2dα+∫π3π/2(|a|√sin(2α))2dα)= |
| | 2 | |
| | a2 | | −1 | | π | | 3π | |
= |
| * |
| (cos(2* |
| )−cos(2*0)+cos(2* |
| )−cos(2*π))=a2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
23 sie 14:37