Geometria
Kaj: | | x−2 | | y−2 | | z | |
Znaleźć rzut M1 punktu M=(3,8,−1) na prostą l : |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | −2 | | 3 | |
Znaleźć punkt M2 symetryczny do punktu M względem prostej L
Proszę o podanie wyników
22 sie 13:38
Adamm:
M1 to punkt na prostej, którego odległość od M jest najmniejsza
drugi to czysta geometria
M2 = M + (M−M1)
22 sie 14:23
Adamm:
poprawiam, pomyliło mi się M i M1
M2 = M1 + (M1−M)
22 sie 14:25
ElizaR: Wskazówka: Zapisz prostą (L) w postaci parametrycznej:
( x, y, z ) = ( .. , .. , ... ) + [ m, n, p ]♦ t
Wektor [ m, n, p ] jest wektorem kierunkowym tej prostej.
Niech punkt A ( xo, yo, zo ) będzie pewnym punktem tej prostej będący rzutem ortogonalnym M
na (L)
Wówczas
−−>
AM ◯ [ m, n, p ] = 0 ( iloczyn skalarny wektorów
ortogonalnych )
Niech z kolei N będzie obrazem symetrycznym M względem (L).
−−> −−>
Z warunku kolinearności NM = 2 AM wyznaczysz N. Powodzenia!
22 sie 14:37
Adamm:
M
1 = (x, y, z) = (x, −2x+6, 3x−6)
|M
1−M|
2 = (x−3)
2+(2x+2)
2+(3x−5)
2
| | −3+4−15 | |
najmniejsza dla x= |
| = −7 (kiedy funkcja kwadratowa jest najmniejsza?) |
| | 2 | |
M
1 = (−7, 20, −27)
22 sie 14:39
Adamm:
poprawka, podzieliłem przez 2 dwukrotnie, i nie zmieniłem znaków
dla x = 3−4+15 = 14
M1 = (14, −22, 36)
22 sie 14:44
Adamm:
i znowu jest źle
| | 4 | | 15 | | 11 | |
x = 3 − |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 9 | | 3 | |
22 sie 14:50
ElizaR: Rzut ortogonalny punktu M na (L) = ( 1, 4, −3)
22 sie 14:58
ElizaR: @ Adamm:
x → (x−3)2+(2x+2)2+(3x−5)2 Osiąga minimum w punkcie spełniajacym zależnosć
d/dx ((x−3)2+(2x+2)2+(3x−5)2 ) = 2(x−3)+ 4(2x+2) + 6(3x−5) = 0 ⇔ x= 1.
22 sie 15:11
Mila:
1) M=(3,8,−1)
l:
x=2+t
y=2−2t
z=3t, t∊R
2) Piszemy równanie płaszczyzny π prostopadłej do k, przechodzącej prze punkt M
n
→=[1,−2,3]
π: x−3−2*(y−8)+3*(z+1)=0⇔
x−2y+3z+16=0
3) M'− Punkt przebicia płaszczyzny π przez prostą l
2+t−2*(2−2t)+3*3t=0
t=−1
M'=(1,4,−3)
4)M"=(x
m,y
m,z
m)− punkt symetryczny dp M względem prostej k
M' jest środkiem odcinka MM"
M=(3,8,−1)
| | 3+xm | | 8+ym | | −1+zm | |
1= |
| , 4= |
| , −3= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
M"=(−1,0,−5)
=========
22 sie 19:30