funkcja
zbwar: Dane jest równanie x2+2x+1+log m= 0. Funkcja f(m)=x1*x2 określona jest w zbiorze tych m, dla
których dane równanie ma różne pierwiastki x1 i x2. Wyznacz dziedzinę funkcji f i określ jej
zbiór wartości.
Dziedzina funkcji wyznaczona: Df=(0,1).
Mam jednak problem ze zbiorem wartości.
Wiem, że f(m)=x1*x2=1+log m. Jak na tej podstawie mam wyznaczyć zbiór wartości?
Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie.
Pozdrawiam.
22 sie 08:26
ICSP: Zła dziedzina.
x2 + 2x + 1 = − log m
(x+1)2 = − log m
aby równanie miało dwa rożne pierwiastki musi więc być
log m < 0
Po rozwiązaniu otrzymasz dziedzinę.
22 sie 09:02
zbwar: Dziedzina jest poprawna. To zadanie ze zbioru Kiełbasy (491 z 1 części zadań maturalnych),
dysponuję odpowiedziami. W dziedzinie należy uwzględnić przecież, kiedy równanie ma dwa
pierwiastki, zatem kiedy Δ>0.
Proszę tylko o pomoc dotyczącą zbioru wartości. W odpowiedziach mam (−∞;1).
22 sie 09:20
ICSP: Faktycznie dziedzina poprawna

log m < 0
log m + 1 < 1
f(m) < 1
22 sie 09:47
zbwar: Nie rozumiem, mogę prosić jakoś jaśniej?
22 sie 09:52
ICSP: Wiesz, że
log(m) < 0
i pytasz od czego jest mniejsze log(m) + 1 to znaczy:
log(m) + 1 < ?
22 sie 10:25
Jerzy:
Korzystamy z własności która mówi, że do obydwu stron nierówności można dodać/odjać
tą samą liczbę.Tutaj ICSP dodał do obydwu stron liczbę 1.
22 sie 11:21
zbwar: No okej, to jest zrozumiałe. A skąd wiemy, że log(m)<0?
22 sie 13:45
Jerzy:
Z równania : (x + 1)2 = −log(m)
Prawa strona musi być dodatnia, czyli: − log(m) > 0 ⇔ log(m) < 0
22 sie 13:47