Geometria
Kaj: Oblicz kat nachylenia prostej l do płaszczyzny pi podać cosα
π: 3x+4z−7=0
Proszę o podanie wyniku
21 sie 18:31
Mila:
| | |[2,1,−2] o [3,0,4]| | |
sinα= |
| |
| | √22+1+22*√32*42 | |
===========
21 sie 18:49
ElizaR: W podanym rozwiązaniu za α przyjęto kąt między prostą a NORMALNĄ do płaszczyzny. Kąt nachylenia
prostej do płaszczyzny β = π/2 − α
Przeto cos β = sin α = 2/15
22 sie 16:40
ElizaR: Przepraszam, nie doczytałam: U Mili w oznaczeniach jest bląd: Z iloczynu skalarnego
otrzymujemy cos α a nie sin α...
Zatem cos β = cos ( π/2 − α ) = sin α . Więc wynik dobry, ale oznaczenia złe...
Warto jednak dla potencjalnego czytelnika opisywać, co się przryjmuje za oznaczenia...
22 sie 16:47
Kaj: Oki
22 sie 17:13