zadania z geometrii analitycznej
niki20: Wie ktoś może jak to rozwiązać?
1)Obliczyć odległość punktu p=(1, −2, 0) od danej płaszczyzny P.
2)Napisać równanie prostej l w R
3 prostopadłej do płaszczyzny P:−x−3y−z=4 i przechodzącej
przez punkt =(1,−2,0).
Byłabym wdzięczna za rozwiązanie tych zadań
21 sie 16:16
Adamm:
b)
[1, −2, 0]+[1, 3, 1]t, t∊R
21 sie 16:34
niki20: A wie kto może jak zrobić to 1?
21 sie 18:28
Mila:
Korzystasz z wzoru:
π: Ax+By+Cz+D=0 − równanie płaszczyzny
| | |A*x0+B*y0+C*z0+D| | |
d(p(x0,y0,z0), π)= |
| |
| | √a2+B2+C2 | |
21 sie 19:36
niki20: Czyli jeżeli płaszczyzna P:−x−3y−z=4
to xo=1; yo=−2; zo=0, natomiast za A=−1, B=−3, C=−1, D=−4

?
22 sie 19:39
Mila:
Licz wg wzoru, jeżeli w (1) chodzi o płaszczyznę podaną równaniem w punkcie (2).
22 sie 19:42
niki20: tylko, że nadal nie wiem, czy dobrze podstawiam liczby pod x, y itd
22 sie 20:58
niki20: mam punkt p (1, −2, 0) i płaszczyzna P: −x−3y−z=4
22 sie 21:00
Mila:
P= (1, −2, 0)
π: −x−3y−z−4=0 /*(−1)⇔
π: x+3y+z+4=0
| | |1*1+3*(−2)+1*0+4| | |
d(P,π)= |
| = |
| | √1+9+1 | |
| | |1−6+4| | | 1 | | √11 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | √11 | | √11 | | 11 | |
22 sie 21:30
niki20: aa to już teraz rozumiem. Dzieki
22 sie 21:38
Mila:
22 sie 21:40